„Мома Камбана“ от Аничка Баничка

 
Sans titre
◊◊◊
„Мома Камбана“ е приказка за малки и големи, в която се преплитат история, фолклор и настояще. Творбата е посветена на българския апостол и войвода Гоце Делчев, както и на героичното село Баница, Серско, където той загива. Илюстрирана е от големия художник Любен Пашкулски и обогатена от прекрасните фотографии на журналиста Румен Жерев. Това е нашата паметна плоча за Гоце Делчев и жителите на село Баница, както и за всички онези, които отказват да склонят глави и напускат родните си домове, за да съхранят Златната Ябълка – тяхната култура и идентичност.
◊◊◊
Земята и небето подаряват на своите чеда златна ябълка, около която да си подадат ръце, но страшна ламя посява отровните люспи на раздора сред трите сестрици Мизия, Тракия и Македония.
Юнак Гоце сразява ламята в люта битка, но отровата й остава пропита в земята и в сърцата на хората, а Златната ябълка изчезва безследно от дървото. Юнакът заплаща за този подвиг със земния си живот, но сянката му остава да живее в пустата камбанария в село Баница – там се крие имане, способно да изличи отровата от люспите на ламята.
Мома Камбана се отправя на чудно пътешествие в търсене на имането, но за да го получи, ще трябва да извърши много юначества – да слезе в долната земя и да срещне предците си, да донесе жива вода, с която да съживи угасналата памет, да намери разковничето, което кара да цъфти всяко сключено сърце, да запали нов огън в селото, да се пребори с тъмничарите на ламята и с всички твари, които се опитват да я повлекат в най-страшния капан – този на забравата.
Но дали това е достатъчно, за да изгрее отново Златната Ябълка и да събере всички братя и сестри в хорото на народите?                                                        
◊◊◊

Поръчки на адрес: anichka.banichka@mail.com или на телефон 0885465554. Цена – 12 лв.  Доставки в България и чужбина. 

◊◊◊

◊◊◊

Moma Kambana9-1

◊◊◊

1 Comments on “„Мома Камбана“ от Аничка Баничка”

  1. Pingback: Проф. Анчо Калоянов за "Мома Камбана" |

Вашият коментар